Mijn favorieten

Begrippenlijst makelaardij

Wat betekent het eigenlijk?

Bij het kopen en verkopen van een woning krijgt u te maken met veel verschillende begrippen waar u misschien nog nooit van hebt gehoord. Hieronder worden de meestgebruikte begrippen toegelicht.
U kunt in deze lijst zoeken door op Ctrl+F te drukken. Er verschijnt dan een zoekveld in uw browser.

Mocht iets niet duidelijk zijn, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij geven graag antwoord op al uw vragen. 
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 

A

Aankoopbegeleiding

Wanneer u een makelaar inschakelt voor het aankopen van een woning, dan wordt dit ook wel aankoopbegeleiding genoemd. De aankoopmakelaar neemt de koper stap voor stap mee door het koopproces en komt op voor de belangen van de koper. Dat begint bij een bezichtiging en eindigt bij het bezoek aan de notaris. Wij ondersteunen u graag bij de aankoop van uw nieuwe woning.


Akte van splitsing

Een notariële akte die de kadastrale splitsing van onroerende zaken in appartementsrechten regelt.


Appartementsrecht

Met het kopen van een appartementsrecht wordt de koper mede-eigenaar van een gebouw. Het appartementsrecht geeft het een aandeel van de eigenaar in het totaal weer (dit is bijvoorbeeld nodig voor de verrekening van onderhoudskosten en de opstalverzekering). Het recht ontstaat na het splitsen van het appartement in meerdere delen (de woon- en /gebruiksruimten). Overigens is niet ieder appartement, beneden- of bovenwoning een appartementsrecht. De gezamenlijke eigenaren hebben samen alle stemmen om voor- of tegen een voorstel te stemmen. Afhankelijk van de verdeling ontstaat een gedeeld stemrecht. Een vergadering van de VvE vindt meestal één keer per jaar plaats. Het is niet verplicht om de vergadering(en) bij te wonen maar zeker aan te raden.


B

Bankgarantie / Waarborgsom

Als een bank een bankgarantie afgeeft garandeert die bank dat zij op verzoek van de begunstigde datgene dat vastgelegd is in de bankgarantie zal voldoen. Meestal wil de verkoper 10% van de koopsom als zekerheid. Als u zelf 10% van de koopsom bij de notaris op de derdenrekening stort, dan heet het een waarborgsom


Bedenktijd

Als de koopovereenkomst tussen verkoper en koper op papier, dan krijgt de koper nadat deze een afschrift heeft ontvangen, drie (werk)dagen bedenktijd. Dit betekent dat de koper binnen deze termijn zonder opgaaf van redenen en geheel kosteloos van de koop kan afzien.
 

Bestemmingsplan

Een bestemmingsplan is een door de gemeente opgesteld plan waarin staat aangegeven waarvoor de grond of gebouwen gebruikt mogen worden. Het bestaat uit een plankaart, bebouwingsvoorschriften, toelichting en een exploitatie-opzet. Daarin kunt u zien welke ontwikkelingen op gebied van bijvoorbeeld bebouwing er mogelijk plaatsvinden. In de bebouwingsvoorschriften staan bouwmogelijkheden en bestemmingen in dat gebied aangegeven en worden verder bijvoorbeeld goothoogten, inhoud van de bouwwerken, rooilijnen, bebouwingsintensiteit etc. omschreven. U vindt deze plannen bij het gemeentehuis.


Bod

Het bedrag dat door een serieuze gegadigde wordt geboden met daarbij behorende eventuele ontbindende voorwaarden, opleveringsdatum en opsomming van roerende en onroerende zaken die bij dit bod horen. Een bod kan zowel mondeling als schriftelijk worden gedaan.

 

C

Courtage

Provisie of loon voor de makelaar bij aan- of verkoop van een huis.


Canon

De jaarlijkse heffing over grond die in erfpacht wordt uitgegeven.


D

E

Erfdienstbaarheid

Een erfdienstbaarheid betekent dat er een recht is gevestigd op een stuk grond of bebouwing. De bekendsten zijn onder andere; recht van overpad, recht van uitrit en kabels en leidingen in de grond. Anderen (dan de eigenaren) hebben hierdoor het recht om bijvoorbeeld kabels in te grond te leggen. De eigenaar moet dit dulden. Een erfdienstbaarheid is vastgelegd in de akte van levering en moet bij elke verkoop opnieuw worden opgenomen in de transportakte.
 

Erfpacht

Erfpacht is een zakelijk recht om een aan een ander toebehorend stuk grond te gebruiken. Voor het gebruik van de grond betaalt u een maandelijkse vergoeding (canon) aan de erfverpachter. In deze situatie koopt u een woning en huurt u de grond eronder van de erfverpachter. Daarnaast heeft u de mogelijk om vanaf het 10e jaar, op eigen verzoek, de grond weer terug te kopen van de erfverpachter.


F

G

H

Hypotheek

Langlopende lening met de onroerende zaak als onderpand.
 

Hypotheekakte

Notariële akte waarin het hypotheekrecht wordt verleend. Alle rechten en plichten van hypotheekgever en hypotheeknemer worden vermeld. Deze akte wordt ingeschreven in de openbare registers. Deze zijn terug te vinden bij het kadaster.
 

Hypotheekgever

Degene die hypotheek verstrekt op een onroerend goed. De hypotheekgever is dus de huiseigenaar. De onroerende zaak als is onderpand.

 

Hypotheeknemer

De partij die geld uitleent tegen het verkrijgen van hypothecaire zekerheid, dus met onroerende zaak als onderpand. De hypotheeknemer is dus de geldschieter.
 

I

J


K

Kadaster

Rijksinstelling waar alle onroerende zaken staan geregistreerd met vermelding van de eigenaar en eventuele erfdienstbaarheden en erfpacht. Het kadaster houdt ook het hypotheekregister bij. Het kadaster is een openbaar register. www.kadaster.nl


Kosten koper (k.k.)

De koper betaalt de kosten van de koop van de woning. Onder de kosten koper verstaan we onder andere de kosten voor (1) overschrijving van het kadastraal recht naar de nieuwe eigenaar in het Hypothekenregister van het Kadaster; (2) 2% overdrachtsbelasting; (3) notariskosten voor het passeren van de leveringsakte.

L

 

M

 

N

Nationale Hypotheek Garantie (N.H.G.)

Nationale Hypotheek Garantie houdt in dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen zich tegenover de bank garant stelt vooreen eventuele restschuld van uw hypotheek. Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie gelden daardoor lagere rentetarieven. Uw hypotheekadviseur kan u hier meer over vertellen.
 

O

Ontbindende voorwaarden

Het is mogelijk een ontbindende voorwaarden in een koopakte op te nemen waarin u een voorbehoud maakt bij het kopen van een woning. Op grond van een ontbindende voorwaarde kan een koper de koopovereenkomst kosteloos ontbinden. Een ontbindende voorwaarde kan bijvoorbeeld worden opgesteld voor het rond krijgen van de financiering, het verkrijgen van een huisvestingsvergunning, het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie of de uitkomst van een bouwkundige keuring.
 

Overdrachtsbelasting

U krijgt te maken met overdrachtsbelasting indien u een onroerende zaak zoals bijvoorbeeld een huis heeft gekocht of gekregen. U betaald dan overdrachtsbelasting voor deze verkrijging. Het kan ook gaan om een stuk grond, bedrijfspand of de rechten op onroerende zaken.

P

 

Q

 

R

Recht van overpad

Een recht van overpad is het recht dat u heeft om gebruik te maken van (een deel van) de grond van iemand anders. Heeft u het recht van overpad? Dan mag u over de grond van uw buren lopen of fietsen om bij uw huis of ander eigendom te komen. Een recht van overpad is een erfdienstbaarheid
 

Roerende goederen

Op de Lijst van Zaken staan alle roerende zaken zoals; gordijnen, zonnescherm, gordijnrails enz., deze lijst wordt ingevuld bij het in verkoop nemen van de woning. Neem daar rustig de tijd voor want deze lijst zorgt nog weleens voor onduidelijkheid wanneer een deal gesloten is. Blijft dit wel of niet achter? Door het zorgvuldig invullen wordt achteraf discussie voorkomen.

S

 

T

Transport

Met transport wordt bedoeld het passeren van de transportakte bij de notaris. Anders gezegd; Het juridisch overdragen van de woning van verkoper aan koper. Transporteren van de één naar de andere. Hetgeen in de koopovereenkomst is afgesproken wordt nu uitgevoerd.

U

 

V

Vrij op naam (V.O.N.)

Bij een nieuwbouwwoning staat achter de vraagprijs de toevoeging v.o.n. Vrij Op Naam wil zeggen dat er geen overdrachtsbelasting maar BTW wordt geheven op de koopsom. Wel komen de kosten voor de notaris en de bouwrente voor uw rekening.

W

 

X

 

Y

 

Z