Mijn favorieten

Veel gestelde vragen in de makelaardij

Onderstaand vindt u enkele van de meestgestelde vragen in de makelaardij. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

 

Wat staat er in de koopakte?

De koopakte is een schriftelijke overeenkomst waarin staat opgenomen wat er is afgesproken over de koopsom, de datum van eigendomsoverdracht, andere overeengekomen zaken en een beschrijving van de verkochte woning. In de koopakte staat ook opgenomen dat de koper een bedenktijd heeft van 3 dagen. Meestal staan in de koopakte ook andere zaken zoals een financieringsvoorbehoud (voor het verkrijgen van een hypotheek), een waarborgsom van 10% en boeteclausules.
 

Valt de makelaarscourtage onder de kosten koper?

Nee, deze courtage valt niet onder de kosten koper. Onder kosten koper vallen:
a) Overdrachtsbelasting.
b) Notariskosten, onder andere voor het opmaken van de leveringsakte en het inschrijven ervan in het Kadaster.
Naast bovengenoemde kosten kunnen er notariskosten zijn voor het opmaken en inschrijven van de hypotheekakte. Indien de koper een aankoopmakelaar heeft ingeschakeld, dan komt de courtage voor deze aankoopmakelaar voor rekening van de koper. De kosten van de verkopende makelaar zijn voor rekening van de verkoper.
 

Waar moet ik op letten bij het uitbrengen van een bod

Afgezien van de koopsom dient u bij een bod tevens aan te geven of er ontbindende voorwaarden zijn (bijv. financieringsvoorbehoud), wat de gewenste opleverdatum is en of er roerende zaken worden overgenomen.
 

Word ik koper als ik de vraagprijs bied

Nee, de verkoper is niet verplicht de woning dan aan u te verkopen. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs gezien moet worden als een uitnodiging tot het doen van een bod. Ook als u de vraagprijs biedt, kan de verkoper dus beslissen of hij uw bod wel of niet aanvaardt, of (via zijn makelaar) een tegenbod doet.
 

Mag een makelaar doorgaan met bezichtigen als men in onderhandeling is?

Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk niet tot een verkoop te leiden. Bovendien zal de verkoper waarschijnlijk graag willen weten of er meer belangstelling is. Een VBO-makelaar moet dit wel duidelijk aan alle partijen melden.

Vaak zal de verkopende VBO-makelaar belangstellenden mededelen dat er al een bod ligt of dat er onderhandelingen gaande zijn.
 

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Indien de verkopende makelaar uitdrukkelijk aangeeft met u in onderhandeling te zijn, of als de verkopende partij reageert op uw bod middels een tegenbod, bent u in onderhandeling. Indien de verkopende makelaar aangeeft het voorstel te bespreken met de verkoper, bent u niet in onderhandeling. Ook als de verkopende partij aangeeft dat u met een beter (openings-)voorstel moet komen, bent u niet in onderhandeling.
 

Heeft mijn woning een energielabel (nodig)?

Sinds 2008 is het verplicht om bij de verkoop of verhuur van een woning in het bezit te zijn van een geldig energielabel. Een energielabel geeft een indicatie over hoe energiezuinig de desbetreffende woning is. Zodra een woning verhuurt of verkocht wordt zonder label, kan de Inspectie Leefomgeving en Transport een sanctie aan de verkoper/verhuurder opleggen. Hierbij kun je denken aan een boete of een last onder dwangsom met de verplichting om het energielabel alsnog aan te schaffen.